ALLAS.FI
 




Miten kestävä konna-allas?

Miten koota tai rakentaa uima-allas. Keskustelua siihen liittyvistä aiheista.

Miten kestävä konna-allas?

ViestiKirjoittaja marko päivämäärä 26.04.2009 21:07

Olemme rakentamassa kilpikonnillemme suurta ulkoallasta. Tulisiko seuraavasta rakenteesta kestävä: allasmuovi tai -kumi, styrox 10cm, betoni 10cm? Mietin, että mitä tapahtuu, jos muovi menee rikki styroxin alla. Sitähän ei voi korjata. Olisiko siis allaskumi parempi?

Toinen vaihtoehto olisi laittaa pelkkä muovi tai kumi ja sen päälle vain kiviä ja hiekkaa. Tällöin rikkoutuneen kohdan saisi (kovalla työllä) esiin.

Ai miksikö pelkkä kumi tai muovi ei ole meille mieleen? Pohjan olisi hyvä olla karkea, jotta altaasta nousu kävisi joka kohdassa helposti. Pohjan tulisi myös olla mahdollisimman luonnollisen värinen (mm. siksi, että konnat pelkäävät mustia/hyvin tummia esineitä ja myös esteettisistä syistä).
marko
 

Re: Miten kestävä konna-allas?

ViestiKirjoittaja ExPertti päivämäärä 27.04.2009 07:44

Itse olisin tuon jälkimmäisen vaihtoehdon kannalla. Tai ainakin unohtaisin betonin pintamateriaalina. Betoni kun on niin huokoista materiaalia, niin se imee paljon kosteutta ja sitten jäädyttyään helposti halkeaa. Esim. betoniset uima-altaatkin pinnoitetaan joko allasmuovilla tai kaakeleilla (tosin osasyy on myös esteettisyys). Joka tapauksessa betonointi vaatii lujan raudoituksen.

Allasmuovi/kumi kestää kyllä siellä pohjalla, kun montun pohja on riittävän syvältä (20-30cm) cm) perattu kaikista terävistä kivistä, juurista ym. Ja jos pohjalle laittaa vielä varmuuden vuoksi paksun suodatinkankaan ja vasta sen päälle allasmuovin/kumin niin se kestää vielä paremmin.

Lähistöllä ei saa olla puita, jotka sitten vievät juuret sinne monttuun.

Itse varmaan kokeilisin liimahiekoittaa (vrt. talon sokkelin rouhepinta) allasmuovin tai kumin. Ensin kokeilisin pienellä koepalalla, että liima ei tuhoa kumin/muovin pintaa ja hiekka pysyy kiinni. Allasmuovin liimaamiseen käy ainakin pvc-liima, koska yleensä allasmuovi on pvc:tä. Se jäisi sitten nähtäväksi, että irrottaako jäätyminen tuota hiekkaa tai olisiko altaan pinta täynnä pieniä halkeamia talven jäljiltä. Voipi kuitenkin olla, että tätä ei kannata Suomessa yrittää (varmaan tämä toimisi paremmin sellaisessa maassa, jossa ei ole pakkasia).

Ehkä sittenkin vain yrittäisin tehdä montun reunat niin loiviksi, että hiekan saisi pysymään joka kohdassa muovin päällä ja tulos näyttäisi luonnolliselta.
ExPertti
 

Re: Miten kestävä konna-allas?

ViestiKirjoittaja jone päivämäärä 27.04.2009 14:35

Vesitiivistä betonia on olemassa (kalliimpaa), joka varmaan kestää paremmin kuin tavallinen betoni. Mutta on se niin työläs konna-altaaksi, että itse varmaan jättäisin betonin pois. Eli pelkkä kumi tai muovi ja hyvät perustukset.
jone
 

Re: Miten kestävä konna-allas?

ViestiKirjoittaja Marko päivämäärä 27.04.2009 18:43

Alan minäkin kallistua allaskumin puolelle. Laittaisin varmaan joka tapauksessa styroxin kuitenkin alimmaiseksi (pysyy lämpökin paremmin, ja päälle tulee kasvihuoneen tapainen katos), sitten ehkä sen suodatinkankaan, hiekkaa ja lopuksi kumin. Googlasin hieman ja huomasin, että altaan pohjalle laitetaan yleensä pyöreitä kiviä. Reunat pengerretään, jotta kivet pysyvät paremmin. Kivien alle voisi laittaa kerroksen lecasoraa, se kun on halvempi vaihtoehto tuollaiselle "substraatille", jota myyvät (paljon pinta-alaa -> paljon puhdistavia bakteereja).
Marko
 

Re: Miten kestävä konna-allas?

ViestiKirjoittaja ExPertti päivämäärä 28.04.2009 08:24

Tulee varmaan hyvä noin. Sitten pitää muistaa laittaa pumppu ja suodatin, muuten vesi menee huonoon kuntoon melko pian. Ja varmaankin on hyvä pitää veden pH oikealla tasolla ja aktivihappi voisi olla oikea ratkaisu veden desinfiointiin. Kloori on toinen vaihtoehto, mutta sen kanssa joutuu olla tosi tarkkana ettei konnat saa kloorin yliannostusta vedestä.
ExPertti
 

Re: Miten kestävä konna-allas?

ViestiKirjoittaja Marko päivämäärä 23.01.2010 20:33

Kyllä, juu. Puhdistus ja veden kierto on tarkasti suunniteltu. Altaan vierelle tulee kaivo ja altaan pinnalta menee putki kaivoon. Kaivosta vesi pumpataan hetteikköön (lecasoraa pohjalla ja sen päällä turvetta ja suokasveja), jossa vesi puhdistuu. Tietysti altaan pohjalla oleva lecasora auttanee myös puhdistuksessa. Altaan pohjassa on myös putki kaivoon tyhjennystä varten (jolloin vesi pumpataan kaivosta altaan ulkopuolelle). Koska allas katetaan, niin se vähentää puiden lehtien aiheuttamaa orgaanista kuormitusta. Luulisin, että kohtuullisen kokoinen hetteikkö jo yksistään riittää puhdistukseen, vaikka konnat kakkaavatkin melkoisesti (huomattavasti enemmän kuin esim. kalat). Klooria meillä ei ole ennenkään ollut tapana käyttää juuri tuon kloorimyrkytysvaaran takia, vaikka ulkoallas on ollut aiemmin paljon pienempi, eikä puhdistinta ole ollut. Vettä on vain pitänyt vaihtaa tuon tuosta.

Syksyn ja kevään varalle suunnittelin kierrättäväni vettä myös porin matin kautta. Saa ulkokautta vielä vähän pidennettyä. Uskoisin "kasvihuoneen" altaan päällä pitävän veden kesäaikaan tarpeeksi lämpimänä, koska vanhemmillani on uima-altaan päällä myös sellainen ja se lämmittää vettä erittäin hyvin.
Marko
 




Palaa alueelle Uima-altaan rakentaminen

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron