ALLAS.FI

Uima-altaan hoito

Uima-altaan vedenlaatua rasittaa sekä ympäristö että uimarit. Vettä huonontaa ympäristöstä tulevat tomu, siitepöly, puiden lehdet, bakteerit jne. Uimareista veteen tulee hikeä, aurinkoöljyä, virtsaa ja bakteereita sekä viruksia. Uima-allas vaatii säännöllistä hoitoa, että vesi pysyy kirkkaana ja uimakelpoisena.

Pumppu ja suodatin

Uima-altaan varusteisiin kuuluu suodatin ja suodatinpumppu, joka kierrättää uima-altaan vettä suodattimen läpi. Suodattimen tehtävänä on kerätä vedessä olevat epäpuhtaudet. Pumpun tulee kierrättää vesi suodattimen läpi päivittäin vähintään kerran sisäaltaassa ja ulkoaltaassa kaksi kertaa. Erillisellä ajastimella voidaan järjestää pumpun säännöllinen toiminta. Suodatuksen tulee olla päällä myös silloin kuin altaassa on uimareita ja n. 15 minuuttia sen jälkeen uima-altaan käyttö on lopetettu.

Hiekkasuodattimen hiekka tulisi vaihtaa 3-4 vuoden välein.

Pumppu ja suodatin

Suodattimen venttiilin asennot

Filter Normaali suodatusasento
Backwash Suodattimen hiekan huuhtelu
Rinse Suodattimen jälkihuuhtelu
Recirculate Vettä kierrätetään suodattimen ohi
Waste Tyhjennysvesi menee viemäriin
Closed Vedenkierto suljettu

Suodattimen venttiilin asennot

Altaan harjaus ja imurointi

Riippuen ympäristön olosuhteista ja uimareiden määrästä, uima-allas vaatii säännöllistä hoitoa mm. altaan reunojen harjausta ja pohjan imurointia allasimurilla. Reunat voidaan ensin harjata puhtaiksi ja sitten kun lika on laskeutunut altaan pohjalle, voidaan imuroida altaan pohja.

Vastavirtahuuhtelu

Uima-altaan imuroinnin jälkeen on hyvä suorittaa suodattimen vastavirtahuuhtelu. Se tulee tehdä ainakin kerran kuukaudessa sisäaltaassa ja kaksi kertaa kuukaudessa ulkoaltaassa. Vastavirtahuuhtelu on myös syytä suorittaa silloin jos suodattimen paine nousee vähintään 1.0 bar:iin. Jos vastavirtahuuhtelua ei suoriteta säännöllisesti, saattaa suodattimen hiekka kovettua.

Kun suodattimessa on paljon likaa, suodattimen paine nousee ja sen teho laskee. Vastavirtahuuhtelu kierrättää vettä vastakkaiseen suuntaan suodattimessa ja siten huuhtelee lian suodattimesta viemäriin. Kun suodatinta on huuhdeltu (n. 3-5 minuuttia), suodattimen paine laskee tasolle 0.5-0.6 bar.

Vastavirtahuuhtelu tapahtuu siten, että pumpun ollessa sammutettuna suodattimen venttiili käännetään asentoon vastavirtahuuhtelu englanniksi "backwash". Sen jälkeen pumpun annetaan olla päällä n. 3-5 minuuttia, kunnes suodattimesta menee viemäriin puhdasta vettä. Tämän jälkeen pumppu sammutetaan ja suodattimen venttiili käännetään asentoon jälkihuuhtelu englanniksi "rinse". Sitten pumpun annetaan olla päällä n. 30-60 sekuntia ja lopuksi pumppu sammutetaan. Samalla kertaa on hyvä puhdistaa myös pumpun oma suodatin. Ensin suodattimen venttiili laitetaan sulkuasentoon englanniksi "closed". Sen jälkeen pumpun oma suodatin avataan ja siinä oleva kori puhdistetaan. Lopuksi kori kiinnitetään takaisin pumppuun ja suodattimen venttiilin voi palauttaa suodatusasentoon englanniksi "filter".

Veden tarkistus

Uima-altaan vesi vaatii tarkistamista ainakin kerran viikossa. Vedenpinta altaassa on pidettävä oikealla tasolla n. puolessa välissä pintaventtiiliä. Liian alhaisesta veden tasosta voi seurata esimerkiksi pumpun rikkoontuminen jos pumppu ei pysty imemään vettä. Vedestä mitataan myös pH-arvo ja vapaan kloorin määrä. Ne säädetään tarvittaessa oikealle tasolle. Jos veden laadun kanssa on ongelmia, tarkista mahdolliset veden laadun parantamiseen liittyvät ohjeet täältä.

Lue myös uima-altaan säännöllinen hoito.