ALLAS.FI

Uima-altaat

Uima-altaan voi rakentaa kiinteäksi tai vaihtoehtoisesti voidaan hankkia malli, joka asennetaan keväällä maan päälle ja kesän jälkeen se puretaan pois. Ennen oli tapana rakentaa altaat betonista kiinteäksi rakennelmaksi, mutta ongelmana oli betonirakenteiden kestäminen jäätymistä vastaan. Nykyään betonialtaissa käytettävät vesieristeet ja elastiset laatoituslaastit poistavat tämän ongelman. Betonialtaan voi myös pinnoittaa tai hankkia siihen mittojen mukaan tehdyn pvc-allaspussin. Tänä päivänä suurin osa uima-altaista hankitaan rakennussarjana. Ne voidaan koota itse tai pyytää uima-altaan toimittajaa tekemään se. Lisäksi tarjolla on useita erilaisia lasikuitualtaita, jotka kestävät myös Suomen olosuhteissa.

Teräsaltaat

Uima-altaat voidaan upottaa kokonaan tai osittain maan sisään ja jotkut mallit voivat olla kokonaan maan päällä. Altaat koostuvat altaan pohjalle tulevasta kehikosta, seinäksi tarkoitetusta metallilevystä ja altaan päälle tulevasta kehikosta. Uima-altaan sisäpuolelle asennetaan vedenpitävä pvc-pussi.

Tarjolla on monen muotoisia malleja; suorakaide, pyöreä, kahdeksikko ja ovaali. Altaat saa yleensä 120-150 cm syvyisinä. Pienimpien uima-altaiden halkaisija tai pituus on n. 3-4 metriä ja isoimmat ovat yli 10 metriä. Altaiden hinnat ovat alkaen 1000 euroa.

Pyöreä uima-allas Pyöreän uima-altaan voi perustaa joko maan päälle tai sen voi upottaa osittain tai kokonaan. Se ei myöskään vaadi mitään tukirakennelmia ympärilleen.
Kahdeksikko uima-allas Kahdeksikko uima-allas vaatii pitkille sivuille tuet (tulevat allaspaketin mukana) ja sen voi perustaa joko maan päälle tai upottaa osittain tai kokonaan.
Ovaali uima-allas Ovaali uima-allas vaatii yleensä muurin rakentamista pitkille sivuille ja se on upotettava kokonaan maan sisään. Eräät mallit sisältävät kuitenkin sivutuet ja allas voi olla kokonaan maan pinnalla.

Lasikuitu uima-altaat

Uima-altaan voi myös hankkia lasikuidusta valmistettuna. Niiden valmistukseen käytetään korkealaatuisia aineita ja materiaaleja, jotka takaavat kestävän rakenteen myös Suomen olosuhteisiin. Useat laminaattikerrokset estävät altaan ulkopuolelta tulevan kosteuden imeytymisen rakenteisiin. Lasikuitualtaat ovat useimmiten myös lämpöeristettyjä. Allasta varten maahan tehdään kuoppa, johon allas upotetaan. Altaita saa eri värisävyin ja monenmuotoisina. Niissä on mahdollisesti myös roomalaiset portaat, jolloin altaaseen meno ja poistuminen on helpompaa. Uima-altaiden hinnat ovat muutamasta tuhannesta eurosta ylöspäin.

Lasikuituallas

Allasmuovi uima-altaat

Uima-allasta varten teetetään määrämittainen allaspussi. Altaan runkona toimii joko halutun muotoinen maahan kaivettu kuoppa tai rungon voi tehdä esim. harkoista, betonista tai painekyllästetyistä lankuista, jossa seinät ovat filmivaneria.

Allasmuoveja on saatavissa usein värisävyin ja niiden hinnat ovat huomattavasti edullisempia kuin valmisaltaiden.

Linkkejä

Ala-Peite Oy
Allasvesi Oy
Aqua Nova Oy
Atolli Oy
Uimarituotteet Oy