ALLAS.FI
 
Allas ilman salaojitusta (uppopumpulla)

Miten koota tai rakentaa uima-allas. Keskustelua siihen liittyvistä aiheista.

Allas ilman salaojitusta (uppopumpulla)

ViestiKirjoittaja op76 päivämäärä 31.07.2015 09:28

Hei,

Me ostettiin tuollainen Uimari.netin 4.6m pyöreä allas, ja salaojien kaivaminen olisi vaatinut aika rankasti pihan turmelemista, joten päädyttiin olemaan sitä tekemättä (naapurilla ollut monta vuotta samanlainen allas, eikä heilläkään ole salaojia). Allas on kaivettu 70cm maan alle, pohjalla on maanrakennuskangas ja 16-32mm sepeli + routastyrox. Pohjavesi ei nouse koskaan tuohon korkeuteen, ja vaikka kaivanto oli avoimena sepelipinnalla parin viikon kovat sateet, niin edes tuo sepeli ei veteen peittynyt.

Vähän nyt kuitenkin alkanut mietityttämään, että jokin varmistus pitäisi olla esim. altaan puhkeamisen varalle. Ajatuksena olis kiertää tuo allas salaojaputkella, ja laittaa sellainen "tarkistuskaivo", johon tulisi uppopumppu. Onko kukaan tehnyt tämän tyyppistä ratkaisua? Onnistuisiko tuohon kytkeä kahdenlainen tasovahti, eli että se reagoisi heti, jos allas on tyhjentynyt 10-20cm, ja pumppaisi vettä vaikka nimenomaan sieltä altaasta, niin ei tarvitsisi edes salaojaputkea tai kaivoa. Toinen olisi, että pumppu käynnistyisi, jos altaan vedenpinta on rankkasateiden seurauksena noussut lähelle pintaventtiilin ylärajaa. Minkälaisia ratkaisuja teillä muilla on, jos ei ole salaojitusta? Eli miten te hoidatte vaikkapa tuollaisen ylitäyttymisen riskin, jos olette lähdössä esimerkiksi 2 viikon lomareissulle?

Ja toinen vähän pienempi dilemma vielä :) Jos ja kun käytätte aurinkopeitettä altaan päällä, niin senhän joutuu ottamaan joka päivä kuitenkin pois pumpun käyttämisen ajaksi? Vai joutuuko? Meillä ei ole tuolle mitään kelaussysteemiä, niin ei ole hirvittävän kätevää venkslata tuon kans.
op76
 
Viestit: 11
Liittynyt: 31.07.2015 08:18

Re: Allas ilman salaojitusta (uppopumpulla)

ViestiKirjoittaja MJ päivämäärä 01.08.2015 10:08

Meillä on ollut maahan upotettu ulko-allas n. 10 vuotta eikä ole salaojia. Ei ole ollut mitään ongelmaa. Altaan alla on n. 20 cm 0-32 millin kalliomursketta.

Ei aurinkopeitettä tarvitse ottaa pois pumpun käyttämisen ajaksi.
MJ
 

Re: Allas ilman salaojitusta (uppopumpulla)

ViestiKirjoittaja op76 päivämäärä 01.08.2015 11:04

Joo, en minäkään muuten mitään laittais, vaan kun tämä allas on kuitenki tuossa ihan parin metrin päässä talosta, niin jos tosiaan allas puhkeaa tai jotain muuta katastrofaalista tapahtuu.

Onko teillä minkälaisia ratkaisuja tuolle aurinkopeitteelle, kun tuo käsin laittaminen ja pois viikkaaminen on aika työlästä. Nuo valmiit kelaimet näyttää olevan aika arvokkaita. Tuollasen tekis itsekki helposti, jos sais jostain nuo kiinnikeklipsut siihen peitteen reunaan.
op76
 
Viestit: 11
Liittynyt: 31.07.2015 08:18

Re: Allas ilman salaojitusta (uppopumpulla)

ViestiKirjoittaja MJ päivämäärä 04.08.2015 17:53

Nuo allasmuovit (ainakin laadukkaat) ei halkea kovin helposti. Niihin voi tulla reikä, mutta ei se leviä kovin helposti ja vuoto on yleensä sellainen ettei sitä edes helposti huomaa. Mattoveitsellä on myös vaikea tahdä aukkoja allasmuoviin pintaventtiiliä yms. varten. Jos altaan alapinta on vielä paljon alempana kuin talon perustus, niin tuskin vuoto aiheuttaa ongelmia. Meilläkin allas on n. 2 metrin päässä talosta.

Me luovuttiin aurinkopeitteestä kun se estää liian tehokkaasti altaan veden lämpenemisen ja sadevesien roskat yleensä valui altaaseen peitettä pois otettaessa. Hankittiin sitten tilalle uima-allas kate, joka lämmittää allasta tosi hyvin ja roskat ei sinne enää mene.
MJ
 
Palaa alueelle Uima-altaan rakentaminen

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron