ALLAS.FI

Uima-allas - kemikaalit

Uima-altaan veden desinfiointiin ja kirkkaana pitämiseen tarvitaan kemikaaleja. Alla on listattu yleisimmät aineet, jotka useimmiten riittävät allasveden hoitamiseen.

Aktiivihappi

Aktiivihappi on hapettava ja bakteereita tuhoava aine, mutta sen teho ei ole ihan samaa luokkaa kuin kloorilla. Se yltää enimmillään 90 % kloorin tehosta. Aktiivihapen hyviä ominaisuuksia ovat mm. ihoystävällisyys ja hajuttomuus.

Alumiinisulfaatti (saostusaine)

Alumiinisulfaatti kokoaa veden sisältämät hiukkaset suuremmiksi hiutaleiksi, jotka jäävät helpommin suodattimeen. Ainetta tarvitaan yleensä silloin, kun vesi muuttuu sameaksi. Veden käsittelyn jälkeen saadaan taas kirkas vesi.

Kloori

Pitämällä sopivan klooritason allasvedessä, saa veden pysymään puhtaana. Se desinfioi altaan, estää bakteeri- ja viruskannan ja levän kasvua. Shokkiklooraukseen tarvitaan raeklooria. Saatavana on myös klooritabletteja, joissa on yleensä kloorin lisäksi myös alumiinisulfaattia ja levänestoainetta. Klooritabletit asetetaan uima-altaassa olevaan annostelijaan tai altaan pintaventtiiliin.

Leväntuhoaine

Kun vesi muuttuu vihertäväksi siinä on levää. Levänkasvun voi estää lisäämällä veteen leväntuhoainetta.

pH-Miinus

Jos allasveden pH nousee liian korkeaksi (yli 7.6), niin veden pH-arvoa voidaan laskea pH-miinuksella.

pH-Plus

Jos allasveden pH laskee liian matalalle tasolle (alle 7.2), niin veden pH-arvoa voidaan nostaa pH-plussalla.