ALLAS.FI

Ovaalin uima-altaan rakentaminen

Uima-altaaksi on hankittu ovaali (5 x 3 x 1.2 m.) valmisallas. Allaspakettiin kuului allas, suodatin, pumppu, putkitus, allasimuri, lehtihaavi, allaskemikaalit ja pH/kloori-testeri. Paketin kokonaishinta oli 2330 euroa vuonna 2002. Altaan ja ympäristön rakentamisessa otettiin alunperin huomioon se, että allas katettaisiin myöhemmin uima-allaskatteella.

Sivumuurien anturoiden valu Kuoppa uima-allasta varten on kaivettu ja kaikki routiva maa on poistettu. Pohjalle on asennettu routaeristys ja sen päälle murske ja tasoitushiekka. Ovaali uima-allas vaatii muurit pitkille sivuille. Niitä varten valettiin anturat.
Sivumuurien muuraus Sivumuurien anturat on valettu ja muurit tehdään kevytsoraharkoista muuraamalla. Anturat on raudoitettu ja niistä tulee 8 mm. harjateräkset pystyyn, joiden läpi jokainen harkko pujotetaan. Lisäksi muurissa menee harjateräkset vaakasuoraan jokaisen harkkokerroksen päällä.
Päätyjen täyttö laihabetonilla Altaan pohjalle tasoitushiekan päälle on laitettu solumuovia ja sen jälkeen altaan pohjakehikko. Altaan seinät (teräslevy) on asetettu pohjakehikkoon ja sisäpuolelle on asennettu allaspussi. Sitten allas täytettiin vedellä ja seinän päälle asennettiin lopuksi yläkehikko.
Päätyjen täyttö laihabetonilla 2 Maata nostetaan altaan päädyissä ja samaa tahtia täytetään altaan ja maavallin välinen tila laihabetonilla. Laihabetonia tehdään siten, että mursketta (esim. 0-32 mm.) kastellaan vedellä ja siihen lisätään sementtiä ja seos sekoitetaan hyvin.
Altaan reunuksen laatoitus Altaan päätyjen ylin kerros tehtiin kevytsoraharkoista muuraamalla. Harkot katkaistiin keskeltä kahtia, jolla saatiin se aikaan, että päädyt näyttävät pyöreiltä. Uima-altaan muurin päällys laatoitettiin 13 mm. tiililaatoilla.
Laatoitus on valmis ja muuri rapattu Tiililaatoitus on saumattu ja muurin ulkoreuna on rapattu. Uima-allas on vihdoin valmis. Seuraavaksi alkaa uima-altaan ympäristön täyttö murskeella ja sen päälle tulee tasoitushiekka ja vesipestyt betonilaatat.
Reunuskivien asennus Laatoitettavan alueen kooksi valittiin n. 8 x 5 m, että sen päälle pystyy myöhemmin asentamaan 7 x 4 m. uima-allaskatteen. Kaksi reunaa betonilaatoituksen alustasta tuettiin betonisilla reunakivillä ja kaksi reunaa luonnonkivillä.
Uima-altaan ympäristön laatoitus Reunuskivet on asennettu ja seuraavaksi alkoi alueen laatoittaminen. Laatoittamisen jälkeen laattojen väliset saumat saumattiin hiekalla. Taustalla näkyy koristekaivo, jonka sisällä on pumppu ja suodatin.
Uima-allas ja sen ympäristön laatoitus on valmis Uima-altaan ympäristön laatoitus on valmis.