ALLAS.FI

Uima-allas - lämmittimet

Uima-altaan vesi voidaan lämmittää sähkön, keskuslämmitysveden, polttopuiden tai auringon energian avulla. Lämmitin mitoitetaan altaan koon ja halutun veden lämpötilan mukaan. Uima-allaslämmittimiä mitoitettaessa voidaan laskentakaavana käyttää: jokaista altaan neliötä kohden tarvitaan tehoa n. 300 W.

Uima-altaan lämmitin asennetaan suodattimen jälkeen ennen tulosuuttimia. Lämmittimet voidaan jakaa kolmeen eri ryhmään; lämmönvaihtimiin, sähkö/puu -lämmittimiin ja aurinkokeräimiin.

Lämmönvaihtimet

Lämmönvaihdin lämmittää altaan vettä ulkoisen lämmönlähteen avulla, esim. omakotitalon lämmityskattila tai aurinkokeräin. Jos kiinteistössä on öljylämmitys, on lämmönvaihtimen käyttäminen taloudellisempaa kuin sähkölämmittimen. Lämmönvaihtimen materiaali on haponkestävää terästä ja vaihtimen voi yleensä varustaa termostaatilla. Hinnat alkaen n. 400 euroa.

Sähkölämmittimet

Sähkölämmittimiä saa tehoalueelta 1.5 kW - 18 kW. Ne on varustettu ylikuumenemissuojalla ja säädettävällä termostaatilla. Materiaalina vaipassa on haponkestävä teräs. Lämmittimet vaativat 3-vaihevirtaa. Hinnat alkaen n. 300 euroa.

Ilmalämpöpumput

Ilmalämpöpumput lämmittävät uima-altaan veden siirtäen lämpöenergiaa ulkoilmasta. Lämpöpumpulla voidaan tuottaa lämpöä huomattavasti edullisemmin kuin tavanomaisella sähkönvastukseen perustuvalla sähkölämmittimellä. Ilmalämpöpumput eivät vaadi 3-vaihevirtaa ja ne on helppo asentaa eivätkä vaadi suurta tilaa. Hinnat alkaen n. 800 euroa.

Puulämmittimet

Puulämmittimet on tarkoitettu uima-altaiden veden lämmittämiseen polttopuilla. Lämmitin kytketään altaan suodattimen vesikiertoon. Puulämmittimellä voi saavuttaa jopa yli 50 kW tehon riippuen polttopuun lämpöarvosta. Hinnat alkaen n. 1200 euroa.

Aurinkokeräimet

Uima-altaan suodatettu vesi johdetaan mustien auringon energian lämmittämien keräimien läpi takaisin altaaseen. Keräimet sijoitetaan yleensä talon katolle tai muuhun sellaiseen paikkaan, johon aurinko pääsee esteettömästi paistamaan. Aurinkokeräimet suunnataan välille etelä-lounas. Keräimien pinta-alan tulisi olla noin puolet uima-altaan vesipinta-alasta. Hinnat n. 65 euroa / m².