ALLAS.FI

Uima-altaan säännöllinen hoito

Uima-altaan omistamisen huonoin puoli on altaan ylläpito. Allas, suodatin ja vesitasapaino vaativat huolenpitoa. Uima-altaan hoidosta voi tehdä rutiinin, joka kestää vain muutaman minuutin 3 - 4 kertaa viikossa. Se riittää pitämään altaan veden puhtaana ja kirkkaana.

1. Veden tasapaino

Keväällä uima-allasta otettaessa käyttöön tarkistetaan veden pH:n arvo. Sen tulisi olla noin 7.2 - 7.4. Lisäksi veden kokonaisalkalisuus pitäisi olla välillä 80 - 120 ppm (miljoonasosaa eli g/m³). Kokonaisalkalisuus voi olla ongelmana jos uima-allas täytetään pintavedellä tai "pehmeällä" vedellä. Kokonaisalkalisuuden ollessa oikealla tasolla se estää pH:n nopeat vaihtelut ja siten se stabiloi veden pH-arvoa.

2. Veden puhdistus

Kun vesi on tasapainossa, lisätään uima-altaaseen kloori. Ideana on ylläpitää jatkuvasti kloori tasolla 0.6 - 1.0 ppm. Tämä taso on riittävän korkea tukahduttaakseen bakteerien ja levän kasvun.

3. Shokkiklooraus

Säännöllisen kloorauksen lisäksi suoritetaan viikottainen shokkiklooraus, jolloin kloorin taso nostetaan hetkellisesti tasoon 4.0 ppm. Se on hyvä tapa varmistaa, että veden laatu pysyy kunnollisena.

4. Levän torjunta

Kunnolla tasapainotetussa ja desinfioidussa altaassa ei pitäisi olla koskaan leväongelmaa. Varmuuden vuoksi on hyvä kuitenkin lisätä leväntuhoainetta kerran viikossa valmistajan ohjeen mukaan.

5. Milloin toimenpiteet suoritetaan

a) Joka toinen päivä testataan uima-altaan vesi. Silloin mitataan veden pH, vapaan kloorin määrä ja tarvittaessa kokonaisalkalisuus. Kemikaaleja lisätään tarpeen mukaan.

b) Kerran viikossa lisätään leväntuhoainetta ja suoritetaan altaan shokkiklooraus.

6. Epäsäännöllisesti tai harvemmin suoritettavat toimenpiteet

a) Roskien poistaminen altaasta ja pintaventtiilin korin puhdistus tarvittaessa.

b) Altaan reunojen puhdistus ja pohjan imurointi tarvittaessa.

c) Suodattimen vastavirtahuuhtelu 1 - 2 kertaa kuukaudessa tai jos suodattimen paine nousee vähintään 1.0 bariin.

d) Suodattimen hiekka vaihdetaan 3 - 4 vuoden välein.